Блог

Как да накараш близките ти да подкрепят здравословния ти начин на живот? May/ 3/2019

Как да накараш близките ти да подкрепят здравословния ти начин на живот?

Представи си, цял ден си приготвила вкусна и здравословна вечеря за семейството ти. Доволна от крайния резултат слагаш вечерята на масата и я подреждаш красиво. Всички сядат и си сервират. Яденето е наистина вкусно и ти му се наслаждаваш, но всички останали му се мръщят и не я харесват, дори кучето се свива в ъгъла след като я подушва…

Искаш любимите ти хора наистина да те подкрепят. Искаш семейството и приятелите ти да са здрави и да водят здравословен начин на живот, искаш да ги предпазиш от вредата на нездравословния начин на живот. Като цяло искаш най-доброто за тях, но те не могат да го осъзнаят. Освен това наистина просто имаш нужда от тяхната подкрепа. Понякога може да изглежда толкова трудно да водиш здравословен начин на живот напълно сама. Ако понякога подобни мисли минават през главата ти не трябва да се притесняваш, това е напълно нормално. Понякога е трудно да се справяш сама без подкрепата на най-близките хора.

 

Понякога навиците могат да бъдат заразни.

Хората около теб имат значение, както и ти имаш значение за хората около теб.

Много изследвания показват, че колкото повече хора около нас правят нещо или живеят по даден начин на живот, толкова по-вероятно е и ние да започнем да да правим даденото  нещо или да живеем по дадения начин на живот.

Ако ти правиш нещо е много вероятно и твоите приятели и семейство да решат да започнат да се занимават с него.

Изследвание показват, че:

 • Теглото на най-близките ни може да повлияе на нашето собствено. Ако в семейството ти или сред приятелите ти има човек с наднормено тегло има вероятност между 37% и 57% и друг човек от семейството ти да затлъстее .
 • Понякога дори приятелите на приятелите ти имат значение. Не винаги е задължително да се познаваш лично с някой, за да повлияе на теглото ти.
 • Твоите социални контакти могат да повлияят на теглото ти. Ако имаш приятел с наднормено тегло рискът от затлъстяване се покачва с 0,5%.
 • Твоето тегло е по-силно повлияно от хората от същия пол. Това означава, че е по-вероятно върху жените да повлияят приятелките им от същия пол, както и обратното за мъжете.
 • Понякога може да промениш навиците си, за да съответстват на тези, които има твоето социално обкръжение. Това доста често се случва напълно несъзнателно.
 • Количеството храна, което изядеш при дадено хранене може да бъде повлияно от количеството храна, което бъде изядено от човека, с когото се храниш. Ако обядваш с човек, който е любител на храната е по-вероятно да си хапнеш малко повече, но ако обядваш с човек, който си брои калориите или като цяло не е фен на по-обилното хранене е по-вероятно да хапнеш по-малко. Този ефект може да се наблюдава дори сред непознати.
 • Количеството храна, което ядеш може да зависи дори и от големината на групата, в която се намираш.
 • Социалните ти мрежи могат да имат голямо влияние върху това, с което се храниш. Нещата, които приятелите и познатите ти споделят в социалните мрежи могат сериозно да повлияят върху това, което ти ядеш. Ако видиш снимка на красиво аранжирана фунийка със сладолед няма ли да ти се прииска и на теб да си вземеш?

 

Както виждаш повечето от нещата, които влияят на храненето ти се случват напълно подсъзнателно. Често променяме навиците си, за да съответстват на тези на нашите познати, приятели и дори семейство, без да говориш или дори да мислиш за това.

 

Но защо социалното влияние трябва да работи по този начин, когато може и да бъде нещо добро?

 • Социалното сближаване ни държи живи.

Човешките същества сме социални индивиди.

Еволюирали сме в малки групи, в които индивидите зависят един от друг за оцеляване. Голяма част от нашия мозък е посветен специално на социалното общуване и на комуникация, като например разпознаване на лица, разчитане на емоции, създаване и разбиране на езици и така нататък.

Ние зависим от социалното сближаване. Преди векове самотата е била равна на сигурна смърт.

Съвременната медицина също е доказала, че самотата все още може да ни убие.  Телата ни реагират на социално отхвърляне и изолацията, сякаш са вирусни заплахи. Когато сме самотни имунитетът ни отслабва, появяват се хронични заболявания и умираме по-рано.

Самотата е страшна.

Самотата може да бъде както действителна, така и само чувство. Действителна е ако например решиш вместо да излезеш навън вечерта, решиш да останеш вкъщи да хапнеш здравословно и да си легнеш рано. Само чувство е когато си излязла навън с приятелите си, те си поръчват пържени картофи, а ти салата.

 

 • Трудно е да плуваш срещу течението.

Разбира се възможно е и да се справиш сама, но е много по-лесно, когато хората покрай теб те подкрепят.

 

 • Импулсите ти помагат да продължиш напред.

Импулсите те стимулират и зареждат енергията ти.

 

 • Бъди смела и позитивна.

Дори ако срещнеш съпротива можеш да срещнеш и подкрепа.

Дори и твоето семейство и приятели да не обичат да тренират или да се хранят много здравословно, това не означава, че не те подкрепят.

 

 • Социалната подкрепа работи двустранно.

Хората могат да ти повлияят, но и ти можеш да повлияеш на хората. Ако успееш да повлияеш на хората това няма да промени само тях, ами и ще промени начина по който се чувстваш, в позитивен смисъл.

 

А ето ги и тях - трите начина, по които можеш да накараш приятелите и семейството ти да подкрепят здравословния ти начин на живот.

 

1.Приеми, че може и да не си права.

Понякога е нужно да отстъпиш една крачка назад и да приемеш жестоката истина.

Каквито и навици да имат вашите близки, вероятно ги практикуват с причина.

Това означава, че:

 • Ако някой твой близък понякога си пийва малко повече на моменти, това може да означава, че може да е претоварен и стресиран на работното място.
 • Понякога просто е нужно да подкрепиш приятелката си с извивки, понеже все още не е готова да се изправи срещу проблема си и да избере здравословния начин на живот.
 • Трябва да разбереш, че родителите ти са отгледани с друга ценностна система и по-здравословният начин на живот не им се струва нормален и подходящ за тях.

Ако покажеш на твоите близки, че ги разбираш, това може да ги накара да започнат да те подкрепят и разбират малко повече, понеже и ти си направила същото, когато са имали нужда.

 

2. Бъди упорита, не страхлива.

Доста често се съпротивляваме, просто защото ни е страх.

Промяната може да изглежда страшна. Тя може да повдигне въпроси за контрола, сигурността и идентичността, а също така може да доведе до болезнени емоции като безпокойство, паника, срам или загуба.

Когато нашите близки се съпротивляват на промяната, това може да събуди у нас страх.

Страхът може и да пробуди мисли като:

 • Какво ако се превърна в различен човек?
 • Какво ако тази нова и вредна храна, всъщност е вкусна?
 • Какво ще стане ако здравословните ми навици ме накарат да се изправя пред нездравословните?
 • Какво ще стане ако хората не ме приемат?
 • Какво ще стане ако близките ми започнат да ме съдят и спрат да ме обичат?
 • Ами какво ако животът ми стане неудобен?
 • Ами ако загубя близки хора?

Точно както се случва при малките деца, когато сме уплашени разумът отстъпва място на страха.

Така, че ако трябва да направиш някакви промени, които ще повлияят добре на собствения ти живот, не се страхувай ами действай. Бъди постоянна и давай само напред, без страх.

 

3. Просто го направи!

Промяната може да бъде трудна.

За да преодолееш множеството спънки и пречки, идващи с по-значителните промени в живота, трябва силно да вярваш в целта си или в начина, по който живееш.

Почти е невъзможно да накараш някой друг да се мотивира, заради твоята цел. Тя си е твоя и успява да мотивира само теб.

Това се нарича вътрешна мотивация. Тя е свързана само и единствено с теб. Изследванията показват, че вътрешната мотивация води до промяна, която е по-дълготрайна и по-самоподдържаща се, отколкото външната мотивация. Тя изисква дълбока мисъл и размисъл и може да отнеме повече време за развитие.

Вътрешната мотивация обаче влияе само на теб. Така че може да отнеме време на твоите близки и приятели да разберат защо искате да водиш този начин на живот.

Междувременно просто го направи!

Съсредоточи се върху собствените ти вътрешни мотивации. Остани във връзка с това, което те кара, дълбоко в теб, да направиш тези лични промени.

 

Надявам се да ти е било полезно и интересно!

Целувки, Стефани!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

други

други

Как да накараш близките ти да подкрепят здравословния ти начин на живот?

Как да накараш близките ти да подкрепят здравословния ти начин на живот?

Представи си, цял ден си приготвила вкусна и здравословна вечеря за семейството ти. Доволна от крайния резултат слагаш вечерята на масата и я подреждаш кра Представи си, цял ден си приготвила вкусна и здравословна вечеря за семейството ти. Доволна от крайния резултат слагаш вечерята на масата и я подреждаш кра 2020-06-01T00:42:00+03:00 Как да накараш близките ти да подкрепят здравословния ти начин на живот?

<p><span style="font-weight: 400;">Представи си, цял ден си приготвила вкусна и здравословна вечеря за семейството ти. Доволна от крайния резултат слагаш вечерята на масата и я подреждаш красиво. Всички сядат и си сервират. Яденето е наистина вкусно и ти му се наслаждаваш, но всички останали му се мръщят и не я харесват, дори кучето се свива в ъгъла след като я подушва&hellip;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Искаш любимите ти хора наистина да те подкрепят. Искаш семейството и приятелите ти да са здрави и да водят здравословен начин на живот, искаш да ги предпазиш от вредата на нездравословния начин на живот. Като цяло искаш най-доброто за тях, но те не могат да го осъзнаят. Освен това наистина просто имаш нужда от тяхната подкрепа. Понякога може да изглежда толкова трудно да водиш здравословен начин на живот напълно сама. Ако понякога подобни мисли минават през главата ти не трябва да се притесняваш, това е напълно нормално. Понякога е трудно да се справяш сама без подкрепата на най-близките хора. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Понякога навиците могат да бъдат заразни.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хората около теб имат значение, както и ти имаш значение за хората около теб. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много изследвания показват, че колкото повече хора около нас правят нещо или живеят по даден начин на живот, толкова по-вероятно е и ние да започнем да да правим даденото &nbsp;нещо или да живеем по дадения начин на живот. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако ти правиш нещо е много вероятно и твоите приятели и семейство да решат да започнат да се занимават с него. </span></p> <p><strong>Изследвание показват, че:</strong></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Теглото на най-близките ни може да повлияе на нашето собствено. Ако в семейството ти или сред приятелите ти има човек с наднормено тегло има вероятност между 37% и 57% и друг човек от семейството ти да затлъстее . </span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Понякога дори приятелите на приятелите ти имат значение. Не винаги е задължително да се познаваш лично с някой, за да повлияе на теглото ти. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Твоите социални контакти могат да повлияят на теглото ти. Ако имаш приятел с наднормено тегло рискът от затлъстяване се покачва с 0,5%. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Твоето тегло е по-силно повлияно от хората от същия пол. Това означава, че е по-вероятно върху жените да повлияят приятелките им от същия пол, както и обратното за мъжете. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Понякога може да промениш навиците си, за да съответстват на тези, които има твоето социално обкръжение. Това доста често се случва напълно несъзнателно. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Количеството храна, което изядеш при дадено хранене може да бъде повлияно от количеството храна, което бъде изядено от човека, с когото се храниш. Ако обядваш с човек, който е любител на храната е по-вероятно да си хапнеш малко повече, но ако обядваш с човек, който си брои калориите или като цяло не е фен на по-обилното хранене е по-вероятно да хапнеш по-малко. Този ефект може да се наблюдава дори сред непознати. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Количеството храна, което ядеш може да зависи дори и от големината на групата, в която се намираш. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Социалните ти мрежи могат да имат голямо влияние върху това, с което се храниш. Нещата, които приятелите и познатите ти споделят в социалните мрежи могат сериозно да повлияят върху това, което ти ядеш. Ако видиш снимка на красиво аранжирана фунийка със сладолед няма ли да ти се прииска и на теб да си вземеш?</span></li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Както виждаш повечето от нещата, които влияят на храненето ти се случват напълно подсъзнателно. Често променяме навиците си, за да съответстват на тези на нашите познати, приятели и дори семейство, без да говориш или дори да мислиш за това.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Но защо социалното влияние трябва да работи по този начин, когато може и да бъде нещо добро?</strong></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Социалното сближаване ни държи живи.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Човешките същества сме социални индивиди. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Еволюирали сме в малки групи, в които индивидите зависят един от друг за оцеляване. Голяма част от нашия мозък е посветен специално на социалното общуване и на комуникация, като например разпознаване на лица, разчитане на емоции, създаване и разбиране на езици и така нататък. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ние зависим от социалното сближаване. Преди векове самотата е била равна на сигурна смърт. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съвременната медицина също е доказала, че самотата все още може да ни убие. &nbsp;Телата ни реагират на социално отхвърляне и изолацията, сякаш са вирусни заплахи. Когато сме самотни имунитетът ни отслабва, появяват се хронични заболявания и умираме по-рано. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Самотата е страшна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Самотата може да бъде както действителна, така и само чувство. Действителна е ако например решиш вместо да излезеш навън вечерта, решиш да останеш вкъщи да хапнеш здравословно и да си легнеш рано. Само чувство е когато си излязла навън с приятелите си, те си поръчват пържени картофи, а ти салата. </span></p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Трудно е да плуваш срещу течението. </span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се възможно е и да се справиш сама, но е много по-лесно, когато хората покрай теб те подкрепят. </span></p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Импулсите ти помагат да продължиш напред.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Импулсите те стимулират и зареждат енергията ти. </span></p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Бъди смела и позитивна.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Дори ако срещнеш съпротива можеш да срещнеш и подкрепа. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дори и твоето семейство и приятели да не обичат да тренират или да се хранят много здравословно, това не означава, че не те подкрепят. </span></p> <p>&nbsp;</p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Социалната подкрепа работи двустранно. </span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Хората могат да ти повлияят, но и ти можеш да повлияеш на хората. Ако успееш да повлияеш на хората това няма да промени само тях, ами и ще промени начина по който се чувстваш, в позитивен смисъл. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>А ето ги и тях - трите начина, по които можеш да накараш приятелите и семейството ти да подкрепят здравословния ти начин на живот.</strong></span></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>1.Приеми, че може и да не си права.</strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">Понякога е нужно да отстъпиш една крачка назад и да приемеш жестоката истина.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Каквито и навици да имат вашите близки, вероятно ги практикуват с причина. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това означава, че:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Ако някой твой близък понякога си пийва малко повече на моменти, това може да означава, че може да е претоварен и стресиран на работното място.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Понякога просто е нужно да подкрепиш приятелката си с извивки, понеже все още не е готова да се изправи срещу проблема си и да избере здравословния начин на живот. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Трябва да разбереш, че родителите ти са отгледани с друга ценностна система и по-здравословният начин на живот не им се струва нормален и подходящ за тях. </span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Ако покажеш на твоите близки, че ги разбираш, това може да ги накара да започнат да те подкрепят и разбират малко повече, понеже и ти си направила същото, когато са имали нужда. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>2. Бъди упорита, не страхлива.</strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">Доста често се съпротивляваме, просто защото ни е страх. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Промяната може да изглежда страшна. Тя може да повдигне въпроси за контрола, сигурността и идентичността, а също така може да доведе до болезнени емоции като безпокойство, паника, срам или загуба.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато нашите близки се съпротивляват на промяната, това може да събуди у нас страх. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Страхът може и да пробуди мисли като:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво ако се превърна в различен човек?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво ако тази нова и вредна храна, всъщност е вкусна?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво ще стане ако здравословните ми навици ме накарат да се изправя пред нездравословните?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво ще стане ако хората не ме приемат?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво ще стане ако близките ми започнат да ме съдят и спрат да ме обичат?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Ами какво ако животът ми стане неудобен?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Ами ако загубя близки хора?</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Точно както се случва при малките деца, когато сме уплашени разумът отстъпва място на страха. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така, че ако трябва да направиш някакви промени, които ще повлияят добре на собствения ти живот, не се страхувай ами действай. Бъди постоянна и давай само напред, без страх. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>3. Просто го направи!</strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">Промяната може да бъде трудна. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да преодолееш множеството спънки и пречки, идващи с по-значителните промени в живота, трябва силно да вярваш в целта си или в начина, по който живееш. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Почти е невъзможно да накараш някой друг да се мотивира, заради твоята цел. Тя си е твоя и успява да мотивира само теб.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това се нарича вътрешна мотивация. Тя е свързана само и единствено с теб. Изследванията показват, че вътрешната мотивация води до промяна, която е по-дълготрайна и по-самоподдържаща се, отколкото външната мотивация. Тя изисква дълбока мисъл и размисъл и може да отнеме повече време за развитие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вътрешната мотивация обаче влияе само на теб. Така че може да отнеме време на твоите близки и приятели да разберат защо искате да водиш този начин на живот. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Междувременно просто го направи!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съсредоточи се върху собствените ти вътрешни мотивации. Остани във връзка с това, което те кара, дълбоко в теб, да направиш тези лични промени. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Надявам се да ти е било полезно и интересно!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Целувки, Стефани!</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки