Блог

Как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри”.

Как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри”.

Ако искаш да постигнеш целите си свързани със здравословния начин на живот и фитнеса трябва да си организирана. Ако искаш да разбереш как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри” продължавай да четеш.

 

Какви точно са твоите фитнес цели?

Всяко пътуване с цел “влизане във форма” трябва да започва с този въпрос.

Просто трябва да решиш колко килограма искаш да свалиш или кой размер искаш да носиш или дори ако се налага до коя дата трябва да си свалила въпросното тегло. Когато вече си решила каква е твоята цел вече си една стъпка по-близо до постигането и. Или поне така си мислиш.

Много хора започват поставяйки си подобна цел, но справят ли се по-натам? Ако трябва да бъдем честни в повечето случай - не.

Когато не знаеш как да си поставиш правилна цел просто ще се загубиш. Ще се чувстваш по-скоро объркана и претоварена, отколкото щастлива и мотивирана да продължиш напред.

Ето защо трябва да си отделиш повече време, за да решиш каква точно искаш да е твоята фитнес цел. Когато си поставиш правилната цел ти ще се чувстваш много по-щастлива и мотивирана, когато изпълняваш стъпките, за да я постигнеш.

 

Поставянето на правилните цели е много важно умение, което ще ти бъде винаги полезно. Сега ще ти обясня как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри” в три лесни стъпки.

 

Стъпка 1: Превърни „целите на резултатите” в „цели на поведението”.

Когато попиташ някой човек какви са фитнес целите му в повечето случай ще чуеш нещо от сорта на: “Искам да сваля 10 килограма.” или “Искам да стегна малко бедрата си без да загубя килограми.”.

Този тип цели показват нещата, които ще бъдат постигнати в края на процеса.

Няма нищо лошо да искаш нещо или да говориш за нещата, които искаш да постигнеш, но нещата не трябва да спират до тук. Искането не е достатъчно, дори да искаш нещото супер супер супер много, защото много често не можеш да контролираш резултатите.

Резултатите могат да бъдат засегнати от нещата, които се случват покрай теб (например ако детето ти се разболее, имаш твърде много ангажименти на работното място, предстои ти изпит, фитнес залата, в която тренираш затвори за ремонт или дори ако родителите ти имат нужда от някаква по-сериозна помощ). Също така резултатите могат да бъдат повлияни и от неща свързани със здравето ти и всекидневния ти живот (например ако имаш хормонален дисбаланс, хронично заболяване, спресираш се често, пътуваш много, имаш проблеми със съня, получиш някаква травма…) .

 

Не можеш да накараш тялото ти да направи това, което искаш, но можеш да контролираш това, което правиш.

Заради това “целите на поведението” са толкова важни, те се фокусират върху нещата, които са под твой контрол.

Например искаш плосък стомах, много ефективен метод за постигане на тази цел е да ядеш бавно. Бавното хранене помага за по-бързо засищане, а това води до по-малко количество изядена храна и по-бърза загуба на мазнини.

 

Ето още няколко примера как да превърнеш  „целите на резултатите” в „цели на поведението”.

 • „цел на резултатите” - „цел на поведението”
 • Искам да сваля 10 килограма - Ще ям, докато се почувствам удовлетворена, а не преяла, при всяко хранене.
 • Искам да намаля кръвната си захар - Ще ям плодове вместо сладкиши за десерт поне три пъти седмично.
 • Искам да спя по осем часа - Ще си създам отпускаща атмосфера 30 минути преди да заспя, за да го направя по-лесно.

 

Ето как можеш да си поставиш мощна цел още сега.

 1. Напиши един резултат, който искаш да постигнеш. Не мисли твърде много, просто напиши желанието, което искаш да се сбъдне най-много в момента.
 2. Запиши някои от уменията, които ще ти бъдат нужни, за да го постигнеш. Ако започваш сега се съсредоточи върху основните умения. Какви са основите, които ще направят всичко останало възможно?
 3. Запиши какво ще е нужно, за да постигнеш тези умения.
 4. Започни да работиш по постигането на целите си.

 

Стъпка 2: Превърни “Избягващите цели” в “цели с подход”.

Спри да пиеш газирани напитки.

Спри да ядеш вредна храна.

Спри да пушиш.

“Избягващите цели” като тези са хубави и ясни. Много хора смятат, че когато поставят “не” или “спри” в целите си ще успеят да отблъснат вредните навици, които искат да прекратят. Но в много от случаите, когато се опитваш да си забраниш нещо ти ще продължиш да го правиш.

Никой не обича да му казват какво да прави. Това се нарича съпротива и е напълно нормално.

Ако целта ти е да спреш да правиш нещо и се “подхлъзнеш” докато се опитваш да я изпълниш ще се почувстваш сякаш си се провалила.

Ето заради това трябва да превърнеш  “Избягващите цели” в “цели с подход”.

Ето няколко примера как това да се случи.

Превърни “Искам да спра да ям вредни.” в “Ще се опитам да заменя вредните храни с плодове и други полезни храни.”

 

Ето как можеш да си поставиш “цели с подход” още днес.

 

 1. Запиши лош навик, който искаш да премахнеш от ежедневието си.
 2. Напиши един или два добри навика, които можеш да използваш, за да замениш лошия навик от който искаш да се отървеш.
 3. Запиши “цел с подход”, която може да ти помогне за развитието на добрия навик.
 4. Помисли как “целта с подход” ще ти бъде от полза.
 5. Намери какво работи за теб и продължавай да го повтаряш.

 

Стъпка 3: Превърни “работните цели” в “майсторски цели”.

 

В много от случаите “работните цели” могат да бъдат от фактори, които са извън твой контрол като например времето.

Например - искате да участвате в маратон, но в деня на маратона времето се разваля. Това е извън твой контрол, но ще повлияе върху времето ти.

Разбира се “работните цели” могат да бъдат и забавни, но в повечето случай ако изпълнението им се провали те ще се превърнат в голям демотиватор. Този тип цели поставят нашето щастие в ръцете на някой друг.

 

“Майсторските цели” са по-различни.

 • Те подчертават процеса на получаване на дадено умение малко по малко всеки ден.
 • Те се фокусират върху радостта от ученето и стойността във вътрешния процес (вътре в теб).
 • Те са удовлетворяващи, защото е без значение какво мислят или правят другите.

 

Ето как да си поставиш правилни “майсторски цели”.

 1. Запиши резултата, който искаш да постигнеш с тази цел.
 2. Напиши няколко идеи, които могат да ти помогнат да постигнеш целта си.
 3. Помисли кои качества ще ти помогнат да постигнеш целта ти.
 4. Запиши действие, което ще ти помогне да постигнеш дадената цел или да придобиеш дадените качества, които ще трябва да придобиеш.
 5. Записвай и проследявай прогреса си.

 

Защо трябва да си поставяш правилните цели?

 • Правилните цели ще ти помогнат да си поставяш реалистични очаквания.
 • Правилните цели ще ти помогнат да да се почувстваш отговорна за собствения ти живот.
 • Правилните цели ще са в дългосрочен план.
 • Правилните цели ще повишават мотивацията ти.
 • Правилните цели ще ти помогнат да предприемеш действия.

Надявам се статията да ти е била полезна.

Целувки, Стефани!

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Тренировки

Тренировки

Как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри”.

Как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри”.

Ако искаш да постигнеш целите си свързани със здравословния начин на живот и фитнеса трябва да си организирана. Ако искаш да разбереш как да превърнеш “лош Ако искаш да постигнеш целите си свързани със здравословния начин на живот и фитнеса трябва да си организирана. Ако искаш да разбереш как да превърнеш “лош 2019-04-09T14:38:00+03:00 Как да превърнеш “лошите” фитнес цели в “добри”.

<p><span style="font-weight: 400;">Ако искаш да постигнеш целите си свързани със здравословния начин на живот и фитнеса трябва да си организирана. Ако искаш да разбереш как да превърнеш &ldquo;лошите&rdquo; фитнес цели в &ldquo;добри&rdquo; продължавай да четеш. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Какви точно са твоите фитнес цели?</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всяко пътуване с цел &ldquo;влизане във форма&rdquo; трябва да започва с този въпрос. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Просто трябва да решиш колко килограма искаш да свалиш или кой размер искаш да носиш или дори ако се налага до коя дата трябва да си свалила въпросното тегло. Когато вече си решила каква е твоята цел вече си една стъпка по-близо до постигането и. Или поне така си мислиш. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много хора започват поставяйки си подобна цел, но справят ли се по-натам? Ако трябва да бъдем честни в повечето случай - не. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато не знаеш как да си поставиш правилна цел просто ще се загубиш. Ще се чувстваш по-скоро объркана и претоварена, отколкото щастлива и мотивирана да продължиш напред. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето защо трябва да си отделиш повече време, за да решиш каква точно искаш да е твоята фитнес цел. Когато си поставиш правилната цел ти ще се чувстваш много по-щастлива и мотивирана, когато изпълняваш стъпките, за да я постигнеш. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Поставянето на правилните цели е много важно умение, което ще ти бъде винаги полезно. Сега ще ти обясня как да превърнеш &ldquo;лошите&rdquo; фитнес цели в &ldquo;добри&rdquo; в три лесни стъпки. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Стъпка 1: Превърни &bdquo;целите на резултатите&rdquo; в &bdquo;цели на поведението&rdquo;.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато попиташ някой човек какви са фитнес целите му в повечето случай ще чуеш нещо от сорта на: &ldquo;Искам да сваля 10 килограма.&rdquo; или &ldquo;Искам да стегна малко бедрата си без да загубя килограми.&rdquo;. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този тип цели показват нещата, които ще бъдат постигнати в края на процеса. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Няма нищо лошо да искаш нещо или да говориш за нещата, които искаш да постигнеш, но нещата не трябва да спират до тук. Искането не е достатъчно, дори да искаш нещото супер супер супер много, защото много често не можеш да контролираш резултатите. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Резултатите могат да бъдат засегнати от нещата, които се случват покрай теб (например ако детето ти се разболее, имаш твърде много ангажименти на работното място, предстои ти изпит, фитнес залата, в която тренираш затвори за ремонт или дори ако родителите ти имат нужда от някаква по-сериозна помощ). Също така резултатите могат да бъдат повлияни и от неща свързани със здравето ти и всекидневния ти живот (например ако имаш хормонален дисбаланс, хронично заболяване, спресираш се често, пътуваш много, имаш проблеми със съня, получиш някаква травма&hellip;) .</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Не можеш да накараш тялото ти да направи това, което искаш, но можеш да контролираш това, което правиш. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Заради това &ldquo;целите на поведението&rdquo; са толкова важни, те се фокусират върху нещата, които са под твой контрол. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Например искаш плосък стомах, много ефективен метод за постигане на тази цел е да ядеш бавно. Бавното хранене помага за по-бързо засищане, а това води до по-малко количество изядена храна и по-бърза загуба на мазнини. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето още няколко примера как да превърнеш &nbsp;&bdquo;целите на резултатите&rdquo; в &bdquo;цели на поведението&rdquo;.</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">&bdquo;цел на резултатите&rdquo; - &bdquo;цел на поведението&rdquo;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Искам да сваля 10 килограма - Ще ям, докато се почувствам удовлетворена, а не преяла, при всяко хранене. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Искам да намаля кръвната си захар - Ще ям плодове вместо сладкиши за десерт поне три пъти седмично. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Искам да спя по осем часа - Ще си създам отпускаща атмосфера 30 минути преди да заспя, за да го направя по-лесно. </span></li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето как можеш да си поставиш мощна цел още сега. </span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Напиши един резултат, който искаш да постигнеш. Не мисли твърде много, просто напиши желанието, което искаш да се сбъдне най-много в момента. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши някои от уменията, които ще ти бъдат нужни, за да го постигнеш. Ако започваш сега се съсредоточи върху основните умения. Какви са основите, които ще направят всичко останало възможно?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши какво ще е нужно, за да постигнеш тези умения. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Започни да работиш по постигането на целите си. </span></li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Стъпка 2: Превърни &ldquo;Избягващите цели&rdquo; в &ldquo;цели с подход&rdquo;.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Спри да пиеш газирани напитки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Спри да ядеш вредна храна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Спри да пушиш. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&ldquo;Избягващите цели&rdquo; като тези са хубави и ясни. Много хора смятат, че когато поставят &ldquo;не&rdquo; или &ldquo;спри&rdquo; в целите си ще успеят да отблъснат вредните навици, които искат да прекратят. Но в много от случаите, когато се опитваш да си забраниш нещо ти ще продължиш да го правиш. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Никой не обича да му казват какво да прави. Това се нарича съпротива и е напълно нормално. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако целта ти е да спреш да правиш нещо и се &ldquo;подхлъзнеш&rdquo; докато се опитваш да я изпълниш ще се почувстваш сякаш си се провалила. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето заради това трябва да превърнеш &nbsp;&ldquo;Избягващите цели&rdquo; в &ldquo;цели с подход&rdquo;. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето няколко примера как това да се случи. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Превърни &ldquo;Искам да спра да ям вредни.&rdquo; в &ldquo;Ще се опитам да заменя вредните храни с плодове и други полезни храни.&rdquo;</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето как можеш да си поставиш &ldquo;цели с подход&rdquo; още днес. </span></p> <p>&nbsp;</p> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши лош навик, който искаш да премахнеш от ежедневието си. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Напиши един или два добри навика, които можеш да използваш, за да замениш лошия навик от който искаш да се отървеш.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши &ldquo;цел с подход&rdquo;, която може да ти помогне за развитието на добрия навик. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Помисли как &ldquo;целта с подход&rdquo; ще ти бъде от полза.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Намери какво работи за теб и продължавай да го повтаряш. </span></li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Стъпка 3: Превърни &ldquo;работните цели&rdquo; в &ldquo;майсторски цели&rdquo;.</strong></span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">В много от случаите &ldquo;работните цели&rdquo; могат да бъдат от фактори, които са извън твой контрол като например времето. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Например - искате да участвате в маратон, но в деня на маратона времето се разваля. Това е извън твой контрол, но ще повлияе върху времето ти. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се &ldquo;работните цели&rdquo; могат да бъдат и забавни, но в повечето случай ако изпълнението им се провали те ще се превърнат в голям демотиватор. Този тип цели поставят нашето щастие в ръцете на някой друг. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">&ldquo;Майсторските цели&rdquo; са по-различни. </span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Те подчертават процеса на получаване на дадено умение малко по малко всеки ден.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Те се фокусират върху радостта от ученето и стойността във вътрешния процес (вътре в теб).</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Те са удовлетворяващи, защото е без значение какво мислят или правят другите.</span></li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето как да си поставиш правилни &ldquo;майсторски цели&rdquo;.</span></p> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши резултата, който искаш да постигнеш с тази цел. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Напиши няколко идеи, които могат да ти помогнат да постигнеш целта си.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Помисли кои качества ще ти помогнат да постигнеш целта ти.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Запиши действие, което ще ти помогне да постигнеш дадената цел или да придобиеш дадените качества, които ще трябва да придобиеш.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Записвай и проследявай прогреса си.</span></li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Защо трябва да си поставяш правилните цели?</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Правилните цели ще ти помогнат да си поставяш реалистични очаквания. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Правилните цели ще ти помогнат да да се почувстваш отговорна за собствения ти живот.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Правилните цели ще са в дългосрочен план.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Правилните цели ще повишават мотивацията ти.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Правилните цели ще ти помогнат да предприемеш действия. </span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Надявам се статията да ти е била полезна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Целувки, Стефани!</span></p>

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки